KARBONAT - TOZ
Karbonat hangi yemeklerde kullanılır?
*** Karbonat çoğu zaman kurabiye, kek ve börek yapımında hamuru kabartmak amacıyla hamura eklenen kabartma tozuyla karıştırılmaktadır.
*** Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir. Bir kaşık karbonat bir gün önceden suda ıslatılan baklagillerin içine ekleyerek de kullanılabilir.
*** Karbonat sebze yemeklerinde sebzelerin canlı renginin korunmasını sağlamak için kullanılır. Özellikle fasulye, kabak ve bezelye pişirirken tencereye eklenen az miktarda karbonat ile sebzeler canlı rengini koruyarak yeşil kalmaktadır.
*** Et yemeklerinde etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
*** Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Karbonat Nedir?
Karbonat, kimyada karbonik asitin bir tuzudur. Karbonat iyonu CO₃²⁻ varlığında nitelendirilir. Aynı zamanda ismi karbonik asitin esteri manasına da gelebilir. Jeoloji ve mineralojide karbonat terimi hem karbonat minerallerine, hem de karbonat taşlarına tekabül eder ve her ikisi de CO₃²⁻ şeklinde ifade edilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder