ŞİFALI BİTKİLER/AHLAT
AHLAT — Pirus elacagrifolia
Ahlat Bitkisi Hakkında Bilgi
Kendiliğinden yetişen ve üzerine armut aşılanan bir ağaçtır.
Yabanarmudu da denir. Ahlat, Yabani armut. Meyvelerı armuta benzer ama çok daha küçük (erik kadar) ve sert olur.
Turşu: Ahlatları bol su ile yıkayın. Kavanoza doldurun. Kavanoz tam olarak dolması gerekir. Bu yüzden elinizdeki ahlata göre bir kavanoz seçin. Üzerini su ile doldurun. Serin ve güneş ile temas etmeyen bir yere kaldırın. İçinde bulunduğu iklime göre 10.12 gün içinde ahlat turşusu hazır olacaktır.
| Ahlat Bitkisinin Faydaları
İshalde — Meyvesinden yemek.
Zehirli hayvan sokmasında— Filizlerini döğüp vurmak.
Kalp kuvvetlendirilmesinde— meyveleri ve turşusu yenir.
Böbrek Çalıştırıcı— Ahlat tok karna az yenir yada kurutulup, öğütülmüş ahlat yoğurtla
karıştırılıp aç karna az miktarda yenir.
Hararet giderilmesinde— birkaç adet meyvesi veya turşusu bir kase yenir.
Not: Meyvesi çok yendiğinde kabızlık yapabilir dikkat edilmelidir.
|
Not: Bu yazı hazırlanırken 1938 Eylülünde Yugoslavya'da toplanacak olan Beynelmilel Tıp Tarihi Kongresine, İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü tarafından götürülmek üzere ilk defa Bergama Müzesi Müdürü ve Ansiklopedisi Âlimi OSMAN BAYATLI tarafından küçük bir kitap halinde hazırlanan ve 1938 de basılan ve daha sonra 1955 yılında genişletilmiş olarak basımı yapılan — Sifalı Otlar ve Lokman Hekim — eserinden faydalanılmış olup yazı; şifalı bitkiler, ahlat meyvesi, ahlat meyvesinin faydaları, ahlat turşusu faydaları, kalbi kuvvetlendiren yiyecekler, zehirli hayvan sokması, ishali ne geçirir, böbrek çalışması için bitki ile ilgilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder