EL YAPIMI MANTI
Mantı Nedir? Tarihçesi
Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemektir.
Mantının kökeni Çin’e dayanır ve adını Çin-Kore kökenli “mantou” sözcüğünden almıştır.
Bizim şu anda mantıyı seviyor ve yiyor olmamızın nedeni ise Orta Asya Türkleri... Çünkü, mantıyı Çinliler’den 13. yüzyılda öğrenenler Orta Asya Türkleri... Zaten mantının Anadolu’ya kadar uzanan serüveni de orada başlamış.
Mantı Anadolu’da da çok eski tarihlerden beri yenen bir yemek. Üstelik Osmanlı saray mutfağında çok önemli bir yeri var. Örneğin Fatih Sultan Mehmet hemen her güne mantıyla başlamayı severmiş. II. Beyazıt da mantıya bayılan bir diğer padişahmış. Onun sevdiği mantı çeşidiyse buharda pişmiş olanıymış...
Mantı Nasıl Yapılır?
Mantının yapılışı yöreden yöreye çok farklılıklar gösterir. Örneğin, mantı ile özdeşleşmiş olan Kayseri’de mantılar küçük küçük yapılırken, Trakya, Karadeniz gibi bölgelerde muska (üçgen) şeklinde tercih edilmektedir. Bazı bölgelerde sarımsaklı yoğurtlu, bazı bölgelerde cevizli tercih edilir. Bazı yöreler sulu olarak yemeyi tercih ederken bazı yöreler de tamamen suyunu süzerler. Fırınlanmış olarak tercih edenler de vardır.

Mantının iç harcı için ince ince doğranmış soğan, kıyma, tuz ve karabiber derin bir kapta harmanlanır. İsteğe bağlı olarak iç harcına ince doğranmış maydanoz, toz biber ve reyhan da eklenebilir.
Mantı hamuru için derin bir kaba un konulur. Unun ortası havuz gibi açılarak yumurta, tuz ve ılık su eklenir ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Yoğurulan hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hamur önce birkaç eşit parçaya bölünür. Her bir eşit parça oklava yardımıyla açılır. Açılan mantı hamuru 1,5 cm’lik kareler oluşturacak şekilde kesilir. İç hacı bu karelere paylaştırılır ve kare hamur parçaları dört ucundan birleştirilerek kapatılır. Kapama işlemi isteğe bağlı olarak iki ucu birleştirilip üçgen şeklinde de yapılabilir. Bu işlem tüm hamura uygulandıktan sonra mantı taneleri birbirine yapışmasın diye arada un serpiştirilir.
Kayseri Usulü Mantı Yemeği
Büyük bir tencereye su konulur. Su kaynamaya başlayınca mantılar haşlanmak üzere suya atılır. Mantılar haşlanırken bir yandan sarımsak ezilip yoğurt ile karıştırılır ve bir tavada da tereyağı eritilip pul biber kavrulur. Haşlanan mantının fazla suyu süzülür. Mantı bir tabağa alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biberli tereyağı sosu gezdirildikten sonra servis edilir.
Not: Bu yazı, Mantı Nedir? Tarihçesi, Mantı Nasıl Yapılır, kare mantı, el yapımı mantı, doğal beslenme, doğal ürünler, Kayseri Usulü Mantı, mantı yemeğinin tarifi, kayseri mantı tarifi ile ilgilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder