DOĞAL ŞİFA/MARAŞ BİBERİ

DOĞAL ŞİFA/MARAŞ BİBERİ

Kırmızıbiberin tarihçesi

Biber bitkisinin orijinal adı kayıtlara kapsikum (capsicum) olarak geçmiş. Maraş biberinin yer aldığı “capsicum annum” ise capsicum cinsinin altında yer alan pek çok türden biri. Günümüzde acılık, şekil, renk, büyüklük gibi farklı genetik karakterde 3 bin çeşit biber bulunuyor. Genel kanının aksine, kırmızı veya yeşil biber olarak tüketilen, baharatlık hale getirilen kapsikum bitkisinin meyvesiyle karabiber arasında herhangi bir akrabalık söz konusu değil. Botanikçiler biberin, domates, patlıcan veya patates gibi bitkilerle genetik olarak ortak aileden geldiğini söylüyor. Biberin tarihçesi MÖ 7500 yıllarına dayansa da, bitkiye kapsikum ismini veren Fransız botanikçi Joseph Pitton de Tournefort, 1656-1708 yılları arasında yaşamış. Arkeolojik çalışmalara göre biber ilk kez Orta Amerika’da Ekvador’da görülmüş. Biberin Avrupa’ya oradan da Asya ve Afrika’ya Kristof Kolomb’un Amerika kıtasını keşfinden sonra yayıldığı, Amerika’ya yapılan bu seferlerin ikincisine katılan Diego Alvarez Chanca isimli doktorun, bitki tohumlarını İspanya’ya getirdiği söyleniyor.

Kahramanmaraş Biberi Faydaları

100 gr Kahramanmaraş biberi 318 cal enerji verir. Kahramanmaraş biberinin yapımında organik ve inorganik minerallerin yanı sıra A , B ve C vitaminleri bulunur. İç salgı bezleri için uyarıcıdır. Eklem ağrıları ve cilt hastalıkları faydaları, aşırı yağ (kolestrol) içinde derleyici görev yapar.

Hipertansiyonu olan hastalara Kahramanmaraş biberi önerilmektedir. Tepeden tırnağa kadar tüm kan dolaşımını hızlandıran acı biber, kan basıncını da dengeler.

Kahramanmaraş biberinin içerisinde bulunan kapsaisin maddesi kanser hücrelerini öldürücü etkisiyle bilinir. Bu nedenle kan kanseri ve akciğer kanseri hastalarına önerilmektedir. Araştırmalar kapsaisinin kanser hücrelerini apoptosis evresinde öldürdüğünü göstermektedir.

Baharatlı Kahramanmaraş biberi mide ve bağırsak ülserlerine de iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi hızlandıran Kahramanmaraş biberi, mide kramplarını, asit ve gaz gibi sorunları çözer.

Antifungal özellikleri olan Kahramanmaraş biberi mantar sorunlarında da etkilidir. Ayrıca solunum yolu rahatsızlığı çekenlerdeki enfeksiyonların giderilmesinde de önemli bir rol oynar.

Kırmızı Biber Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

İçeriğindeki C, E vitaminleriyle, kareneoid ve flavenoidler sayesinde kırmızı biber, antioksidan niteliktedir ve serbest radikallere karşı koruyucu özelliği vardır.
Bu yönüyle de kırmızı biberin kanser, kalp ve dolaşım hastalıklarına karşı vücudu savunmaya yardımcı olduğu tıbben ispatlanmıştır.
Genel inanışın aksine, biberin en acı bölümü tohumları değil, tohumlara yakın bölümde bulunan damar bölgesidir.
Acı biberden ağzınız yanarsa su içmek bir işe yaramaz! Biberin içeriğinde bulunan ve acılığını veren kapsaisin maddesi bir yağdır ve diğer yağlar gibi su ile karışmazlar. Aksine su içildiği zaman kapsasin ağızın diğer bölgelerine yayılır ve acılık daha fazla hissedilir. Bu gibi durumlarda süt, ayran veya diğer süt mamulleri tercih edilmelidir.
İstisnaları bir kenara ayırırsak, genelde küçük biber cinslerinin büyük biber cinslerinden daha acı olduğu ortaya konmuştur.
Yine genel inanışın aksine acı biber, bir sebze çeşidi olmayıp, meyve çeşididir: Kapsikum bitkisinin meyvesidir.
Dünyadaki en acı biber cinsi Trinidad Akrep Butch T çeşididir. Maraş Biberinin acılık skalası yaklaşık 10,000 scolville birimi olarak tanımlanırken, Trinidad Akrep Butch T çeşidinin acılık oranı, içeriğindeki kapsiasin yoğunluğu sebebiyle 1,460,000 scolville birimi olarak geçmektedir.
Acı biber metabolizmayı hızlandırmak suretiyle kilo vermeyi kolaylaştırır.

Latin Amerika yerlileri, sancıyı kesmek amacıyla acı biberi ezerek, sıyrık ve kırıklara bağlarlar.

Eski medeniyetlerde acı biber

Acı biber yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılmaktadır. Yerel halklar acı biberi kendi tedavi yöntemlerinde önemli bir yere koyar. Soğuk havalarda ayakkabıların içine konan acı biber donmadan etkilenme derecesini azaltır. Kanayan yaraya konan acı biber kanamayı durduru ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlardı. Acı biber alerjik reaksiyonlarda da başvurulan bir sebzeydi. Baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanılırdı. Ayrıca ağrıyı geçiren özelliği ile diş ağrıları, yılan ısırıkları ve migrende de etkili bir maddeydi.

Acı biberin zayıflatıcı özelliği de geniş çevreler tarafından bilinmektedir.

Hasat ve Pazarlama

Olgunlaşma döneminde hasat edilen, Kahramanmaraş Biberi, harmanlanır kurutulur sapından ayrılır. Özel olarak yıkanır, tekrar kurutulur. Modern tesislerde, aflotoksinsiz olarak dövülür ufalanır, paketlenir ve Kahramanmaraş ayrıcalığıyla ve Kahramanmaraş patentiyle piyasaya sunulur.





Bu yazı, doğal şifa, doğal beslenme, maraş biberi yetiştiriciliği, maraş biberi faydaları, maraş biberi tarihçesi, maraş pul biberi faydaları ile ilgilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder