MARAŞ ZEYTİN YAĞI

MARAŞ ZEYTİN YAĞI


MARAŞ ZEYTİNİ NASIL TOPLANIR?

Maraş zeytini, asırlardır elle toplama ya da silkme şeklinde yapılmaktadır. Bir de, yere düşmüş zeytinler toplanır. Hasat, Kasım ile Aralık (Maraş Zeytini Toplama Zamanı) ayları arasında yapılır. Genel toplama yöntemi silkelemedir. Elle toplamada, sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır.

MARAŞ ZEYTİNYAĞI NASIL ÜRETİLİR?

Maraş Zeytin Yağının diğer zeytin yağlarından ayıran temel farkı toplama zamanından kaynaklanır. Erken Toplama zamanı denilen bu zamanda zeytinler %30-50 oranında yeşil veya olgunlaşmamış olur. Bu erken toplama, zeytinyağında aroma ve renk babımından farklılık meydana getirir. Bu renk ve aromanın bulunduğu yağa Maraş Zeytin Yağı denir.



Yağ üretimine başlamadan önce zeytinler olabildiğince yaprak ve ince dallarından ayrılır.  Temizlenen zeytinler Masmala adı verilen Zeytinyağı Üretim Tesisine götürülür. Üretim tesisinde huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır. Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur.

ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI

Yüksek tansiyon, kolesterol, damar sertliği, mide ve bağırsak ülserleri, romatizma, safra kesesi tembelliği, safra taşı, safra kanalı tıkanıklığı, karaciğer bozuklukları, kabızlık, kansızlık, gut hastalığı ve deri çatlamalarını başarı ile tedavi ediyor.

Zeytinyağlarını insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ olmasındandır.
Kandaki HLD dediğimiz iyi huylu kolesterol düzeyini arttırır.
LDL kolesterolü temizler.
Yağların içinde hazmedilmesi en kolay olan olduğu için sindirim kolaylığı sağlar.
Çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırır.
E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltma ve doku yenileme özelliği taşır.
Kireçlenmeyi önlemede büyük rol oynar.
Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar.


ZEYTİNİN FAYDALARI

Zeytin kandaki fazla kolestrolü giderir.
Zeytin kan basıncını kontrol eder.
Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
Zeytin vitamin E için mükemmel bir kaynaktır.
Zeytin antioksidan olarak hücreleri korurlar.
Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
Zeytin, miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur.
Zeytin hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
Zeytin anemiye karşı mükemmel bir korumadır.
Zeytin doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
Zeytin, özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Zeytin besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir.
Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
Zeytin, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir.
Zeytinler, beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir. Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25’e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur.
Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir oranı – 4.4 mg.
Siyah zeytin, cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü% 20 oranında azaltabilir.



ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ

Tarım Bakanlığı’nın belirlediği ölçülere göre beş tür zeytinyağı vardır:

Rafine zeytinyağı: Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Rafine yağ, ince, yemeklik yağdır. Temizleme işlemi damıtma, nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon işlemleridir. Bunun doğalla harmanlanmasından yemeklik tipler (Riviera ve A tipi) üretilir.

Rafine prina yağı: Ham prina yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişebilen bir yağdır.

Karma prina yağı: Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik rafine prina yağı karışımından oluşan bir yağdır.







NOT: BUYAZI, ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI, ZEYTİN YAĞI, ZEYTİNİN FAYDALARI, ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ, MARAŞ ZEYTİN YAĞI , ZEYTİN NASIL TOPLANIR, ZEYTİNYAĞI NASIL ÜRETİLİR, ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ İLE İLGİLİDİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder