DOĞAL ŞİFA/BESNİ ÜZÜMÜ
Üzüm Hakkında Genel Bilgi
Üzüm, asmagiller familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen ad. Tarihçesi M.Ö 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir.
Besni Üzümü, Adıyaman-Gaziantep-Kahramanmaraş üçgeninde ve genellikle Adıyaman İlinin Besni ve Gölbaşı yöresinde yetişen şifalı bir üzüm çeşididir. Yaş olarak tüketildiği gibi genellikle kuru olarak tüketilen bir üzüm türüdür. Yörede Peygamber üzümü olarak ta bilinir. Yöre dışında Peygamber üzümü ve Besni üzümü birbiriyle karıştırılmaktadır. Üzümün dalından koparıldığı salkım haline Peygamber Üzümü deniliyor. Bu üzümün potasyum ve zeytinyağı ile karışımı sonrasında kurutulması işlemi Besni Üzümü'nü meydana getiriyor.
Besni Üzümü'nün aroması diğer üzüm çeşitlerine göre farklıdır. Bu aroma üzüm suyundan yapılan şaraba uygun değildir. Taneleri kahverengi ve siyahtır. Şöyle bir avuç alıp kokladığınızda aromayı hissedip avucunuzdakini bitirmeye yeltenirsiniz. Üzümün çekirdeği ise sindirim sistemine ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
BESNİ ÜZÜM BESİN TABLOSU (100 gr )
Kalori 275 kcal
Protein 2.7 g
Potasyum 2 mg
Kolesterol 0,02 g
Karbonhidrat 69.4 g
Vitamin 4 IU
Besni Üzümü'nün aroması diğer üzüm çeşitlerine göre farklıdır. Bu aroma üzüm suyundan yapılan şaraba uygun değildir. Taneleri kahverengi ve siyahtır. Şöyle bir avuç alıp kokladığınızda aromayı hissedip avucunuzdakini bitirmeye yeltenirsiniz. Üzümün çekirdeği ise sindirim sistemine ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
BESNİ ÜZÜM BESİN TABLOSU (100 gr )
Kalori 275 kcal
Protein 2.7 g
Potasyum 2 mg
Kolesterol 0,02 g
Karbonhidrat 69.4 g
Vitamin 4 IU
Üzümün Faydaları:
Yeşil üzüm, b1 ve b2 vitaminleri ve demir, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller içermektedir. Üzüm suyu, üzüm sirkesi, üzüm pekmezi, üzüm hoşafı gibi kullanım alanlarının yanında bir de üzümünün yapraklarından, çekirdeğinden, posasından bile faydalanılmaktadır.
Kara üzüm şifadır. Kara üzümün günde her öğün öncesinde 3 tane çekirdeği ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Üzüm ve Kan
Kara üzümün yeşil üzümden en büyük farkı kan yapıcı özelliğinin olmasıdır. Yağ yakımını kolaylaştırır. Kara üzümün çekirdekleri ve kabukları tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Kara üzüm vücudu virüslerden arındırarak hastalanma olasılığını en aza indirmektedir. Aynı zamanda kara üzüm kansere yakalanma riskini de en aza indirir.
Üzüm ve Kansızlık
Kansızlığa iyi gelir. Günde bir kaşık tüketilen üzüm pekmezi kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Meyveler arasında en güçlün antioksidanın üzümde olduğundan vücudun direnç ve sağlığını artırır. Aynı zamanda, yorgunluğun giderilmesini ve stresin atılmasına yardımcı olmaktadır.
Üzüm ve Beyin
Beyin gelişimi için gereklidir. Unutkanlığı azaltması ve zeka gelişimine faydalı olduğundan öğrencilere bolca önerilmektedir. Özellikle üzümün kurusu, beyin gelişimi açısından destekleyici olmaktadır. İleri yaşlarda oluşan Alzheimer hastalığından muzdarip hastalarda amiloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasında yardımcı olur. Üzüm beyin sağlığını da koruyarak, beynin işlevlerini düzenli bir şekilde yerine getirmnesine yardımcı olur.
Üzüm ve Akciğer
Akciğerin en büyük hazinesi alveollar. Bu organlar oksijeni kan dolaşımına veren organlardır. Üzümün akciğere en faydalı olduğu bölge de alveollardır. Böylece akciğer kanseri riskini de azaltmış oluyorlar. Üzüm ayrıca, proantosiyanidin adı verilen bir antioksidana sahip olduğundan alerjik astıma iyi gelmektedir.
Üzüm ve Sindirim Sistemi
Bağırsakları çalıştırır. Üzüm hazımsızlığı gidererek bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Meme kanserinden korur. Yapılan araştırmalara göre üzüm içerdiği antioksidanlar açısından meme kanserine iyi geldiği bilinmektedir. Günde bir kase veya bir bardak tüketilen üzüm suyunun meme kanserine bağlı gelişen tümörleri engellediği ortaya çıkmıştır.
Üzüm ve Cilt Sağlığı
Üzüm genel cilt sağlığı için faydalı bir meyvedir. Üzüm fitokimyasal ve antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Üzüm ayrıca cilt sağlığı için hayati önem taşıyan C vitamini bakımından zengindir.
Ayrıca, Tavuğu yumurtlatmak için — Karabiberli döğülmüşünü hap yaparak yutturmak .
Not: Bu yazı hazırlanırken 1938 Eylülünde Yugoslavya'da toplanacak olan Beynelmilel Tıp Tarihi Kongresine, İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü tarafından götürülmek üzere ilk defa Bergama Müzesi Müdürü ve Ansiklopedisi Âlimi OSMAN BAYATLI tarafından küçük bir kitap halinde hazırlanan ve 1938 de basılan ve daha sonra 1955 yılında genişletilmiş olarak basımı yapılan — Sifalı Otlar ve Lokman Hekim — eserinden faydalanılmış olup yazı; doğal şifa, besni üzümü, besni üzümünün faydaları, peygamber üzümü, kara üzümün faydaları, bağırsak düzenleyici şifalı bitkiler, beyin gelişimi bitkisel, kansızlık tedavisi bitkisel ile ilgilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder