MARAŞ İSOT BİBER
Maraş İsot Biberi Nedir?
Biraz zeytin yağı, bir miktar tuz ve su ilave edilen Maraş Pul Biberinin döner taş altında belli bir süre dövülmesini müteakip hava almayacak şekilde 3-5 gün bastırılması veya fermente edilmesi ile elde edilen maraş yöresi biber çeşididir.
Maraş İsot Biberi Nasıl Yapılır?
Maraş Pul Biberi: Tarladan toplanan Maraş Biberlerinin en kalitelileri seçilir, sağlıklı ve doğal yöntemlerle kurutulur. Kurutulmasını müteakip çöpleri çekilir.
Maraş Biberinin etli kısmına biraz çekirdek ve biber özü ilave edilir ve tamamen hijyenik koşullarda el değmeden çekilerek Maraş Pul Biberi haline getirilir.
Harmanlanan Maraş Pul Biberine zeytin yağı, bir miktar tuz ve su ilave edilerek döner taş altında belli bir süre dövülür. Daha sonra hava almayacak şekilde bastırılarak 3-5 gün bekletilir. Buna fermente işlemi de denir. Biberler ısınır veya bir nevi yanarak siyahlaşır ve nemini kaybeder. Siyahlaşan ve kuruyan biber harmanı Maraş İsot Biberi haline gelir.
Maraş İsot Biberinin Faydaları
C vitamini açısından zengin, sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. İştah açar, idrar söktürür, kusmayı önler, ter atar. Romatizma, bademcik iltihabı, saç dökülmesi, boyun tutulması, bronşit ve soğuk algınlığını önler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder